Skip to content

Cum sa verifici uleiul pentru cutia de viteze

La fel cum motorul masinii tale are nevoie de un lubrifiant auto care sa ii protejeze componentele de degradare sau coreziune, asa si cutia de viteze are nevoie de un ulei special numit ulei de transmisie.

Pastrarea nivelului optim de ulei de transmisie este important pentru o buna functionare a franelor si a masinii tale.

Cum verific nivelul uleiului pentru cutia de viteze?

  • Pasul 1: Verifica manualul utilizatorului. Ai cutie de viteze manuala sau automata? Cutia de viteze manuala nu are, de obicei, o tija de masurare a uleiului. Acestea sunt umplute din fabrica si nu au nevoie de reumplere. Lichidul trebuie schimbat doar in caz de reparatii.
  • Pasul 2: Localizeaza tija de masurare a uleiului. Tija de masurare a uleiului pentru cutia de viteze este de regula mai scurta si de culoare rosie. Daca esti norocos, aceasta poate fi chiar marcata.

        - In cazul vehiculelor cu propulsie pe rotile din spate, tija se afla de regula in compartimentul din partea cea mai apropiata de scaunul pasagerului.

        - In cazul vehiculelor cu propulsie pe rotile din fata, tija se afla pe partea soferului, de o parte si de cealalta a cutiei de viteze.

Daca nu o gasesti, manualul tau de utilizator ar trebui sa iti sara in ajutor.

Multe masini nu mai au tija de masurare a uleiului, aceasta fiind inlocuita cu o unitate incapsulata, care necesita un proces mult mai amplu de verificare a nivelului uleiului. Acest proces implica dispozitive de testare electronica, precum scanarea computerizata. Acest lucru face ca soferii acestor masini sa nu mai fie suficient de competenti pentru a verifica singuri nivelul uleiului de masina. Daca te afli printre ei si masina ta nu are o tija de masurare a uleiului de motor, fa-i o verificare la un service de cateva ori pe an. Daca masina ta are totusi o tija de masurare a uleiului de transmisie, te sfatuim sa ii faci o verificare periodica.

  • Pasul 3: Cum sa verifici uleiul pentru cutia de viteze? Scoate tija afara si sterge-o cu o carpa curata. Apoi introdu-o din nou si las-o in rezervor timp de 5 secunde, scoate-o si verifica nivelul uleiului. Mai adauga ulei daca este necesar si foloseste-l intotdeauna pe cel recomandat conform instructiunilor din fabrica.

Adauga uleiul progresiv si verifica nivelul de fiecare data. Este destul de usor sa adaugi ulei, insa mult mai greu sa il elimini, Daca trebuie sa pui mai mult de un litru de ulei pentru cutia ta de viteza, verifica sa nu existe scurgeri.

Cum sa verifici corespunzator uleiul de transmisie? Uita-te la culoarea si mirosul acestuia. Culoarea este foarte importanta deoarece poate indica rapid cand trebuie schimbat uleiul. Un ulei bun trebuie sa isi pastreze mereu aceeasi culoare: de regula maroniu galbui, semi-transparent. Pentru cutia de viteze automata, lichidul este rosu aprins. Daca acesta devine rosu inchis sau maroniu, lichidul trebuie schimbat.

De asemenea, daca miroase a ars sau are diverse particule in el, trebuie neaparat sa ii faci o verificare la service. Ce este un service de transmisie? Acesta consta in schimbarea filtrului de ulei, inainte de a adauga uleiul de transmisie.

Acum ca ai aflat toate aceste lucruri, crezi ca ai fi capabil sa le raspunzi rudelor tale despre cum poti verifica si schimba uleiul de transmisie?

Cum sa verifici uleiul pentru cutia de viteze automata?

Ce este uleiul pentru cutia de viteze automata?

Uleiul pentru cutia de viteze automata este lichidul folosit pentru vehiculele cu transmisie automata. Este de obicei colorat rosu sau verde pentru a se diferentia de celelalte tipuri de ulei.

De ce trebuie verificat nivelul uleiului pentru cutia de viteze automata?

Uleiul pentru cutia de viteze automata este lichidul vital al transmisiei. Fluidul produce presiunea hidraulica necesara pentru functionarea transmisiei. De asemenea, el raceste si lubrifiaza transmisia. Cand nivelul este scazut, pompa poate trage aer in sistem. Aerul ajuns in sistemul hidraulic intrerupe fluxul uleiului din cutia de viteze. Deteriorarea poate surveni foarte usor atunci cand nivelul de fluid scade.

Cum sa verifici nivelul uleiului pentru cutia de viteze automata?

Pentru transmisiile cu tija, procedura este aceeasi ca cea de mai sus.

Multe vehicule Ford, Toyota, GM si europene sau asiatice nu mai au tije de masurare a nivelului uleiului. Tiparul pentru producatori este sa elimine tijele de la cutiile automate. Transmisiile mai noi sunt mult mai complexe decat modelele vechi, iar nivelul fluidului este mult mai important. Verificarea nivelului uleiului necesita proceduri foarte exacte.

Daca vrei sa mergi mai departe, iata cum poti schimba uleiul pentru cutia de viteze automata:

  1. Dreneaza lichidul din cutia de viteze: intai deconecteaza linia de racire care uneste transmisia cu radiatorul. Conecteaza un fragment de tub de cauciuc la conducta si amplaseaza capatul liber al tubului de cauciuc deasupra unui recipient gol. Porneste motorul si lasa-l sa mearga. Uleiul va curge din conducta de racire in recipient. Cand scurgerea inceteaza, opreste motorul. Apoi poti reconecta conducta de racire la radiator.
  2. Indeparteaza suruburile care fixeaza tava de scurgere de partea de jos a transmisiei.
  3. Curata tava cu ulei pentru cutia de viteze.
  4. Inlocuieste filtrul.
  5. Inlocuieste garnitura.
  6. Instaleaza tava: Odata ce filtrul si garnitura sunt la locul lor, pune tava inapoi la transmisie. Insurubeaza bolturile cu mana, apoi cu o cheie pentru a le strange. Recomandam sa nu le strangi prea mult, pentru a nu deteriora firele din transmisie si a nu stramba tava.
  7. Toarna uleiul de transmisie: uleiurile Dexron III ATF sunt cele mai comune, dar verifica si in manualul masinii pentru a alege lichidul recomandat de producator (verifica si cantitatea).