Skip to content

Cum sa verifici lichidul de frana

Unii dintre voi se intreaba probabil ce este lichidul de frana si la ce este utilizat. Lichidul de frana este folosit in sistemele de frana hidraulice pentru a intari forta acestora atunci cand soferul apasa pe pedala. El joaca un rol foarte important, alaturi de toti ceilalti lubrifianti auto, deoarece face legatura dintre apasarea pedalei si frecarea rotilor care determina oprirea masinii. De aceea, pentru a conduce intotdeauna in siguranta trebuie sa folosesti un lichid de frana adecvat si la un nivel optim.

Cum sa verifici lichidul de frana?

Pasul 1: Securizeaza vehiculul si parcheaza-l pe un teren plan.

Pasul 2: Deschide capota si fixeaz-o bine.

Pasul 3: Gaseste rezervorul. Acesta este mic, semi-transparent, pozitionat intr-un compartiment situat in spatele motorului si atasat cilindrului de frana. Rezervorul pentru lichidul de frana este prevazut cu un capac din cauciuc sau plastic, pe care vei gasi instructiunile de folosire.

Pasul 4: Verificarea lichidului de frana este destul de simpla. Trebuie doar sa te asiguri ca nivelul acestuia se afla intre marcajele de MIN si MAX ale rezervorului. Este important sa verifici si culoarea lichidului de frana: daca acesta este bun si curat va avea o nuanta de maroniu galbui. Daca nivelul lichidului este sub marcajul MIN, trebuie sa mergi la un mecanic calificat. Tine cont ca placutele de frana uzate sau scurgerile de la sistemul hidraulic pot fi un alt motiv al unui nivel scazut de lichid.