Skip to content

Cum sa schimbi uleiul masinii

Schimbarea uleiului de motor are nevoie de pregatire prealabila.

Inainte de a invata cum sa schimbi uleiul de motor, iti reamintim ca verificarea culorii uleiului de motor nu iti ofera informatii relevante despre nivelul de degradare al acestuia.

Inainte de a schimba uleiul de motor, asigura-te ca ai toate informatiile necesare.

In unele situatii, schimbarea uleiului de motor poate fi un proces usor, in altele ai nevoie de instrumente speciale.

De cat ulei e nevoie pentru schimbarea uleiului de motor? De cat ulei am nevoie pentru schimbarea uleiului de motor? Depinde de marimea motorului. Pentru un autovehicul, ai nevoie de 3 pana la 7 litri, pentru masini cu lubrifiere cu carter sec, de la 10 la 12 litri sau chiar mai mult. Volumul exact de ulei e specificat in manualul masinii sau il poti afla de la mecanicul tau auto. Filtrul de ulei trebuie schimbat odata cu uleiul. De aceea, volumul uleiului e usor mai ridicat cand inlocuiesti si filtrul de ulei odata cu lubrifiantul.

Inainte de a schimba uleiul, tine cont ca acesta este o componenta extrem de sensibila a motorului.

Pasul 1: Asigura-te ca stii ce faci. Ai mai schimbat uleiul de motor de unul singur? Stii unde arunci uleiul folosit?

Pasul 2: Inainte sa incepi, verifica daca ai instrumentele necesare pentru busonul de golire si filtrul de ulei. In cazul masinilor moderne, exista indicatori electronici de service care trebuie reinstalati.

Pasul 3: Mecanicul tau este in masura sa schimbe uleiul pe diferite tipuri de masini. Echipamentul de care ai nevoie si procedura se pot schimba in functie de anul, modelul si producatorul masinii tale. Daca nu esti familiarizat cu schimburile de ulei, iti recomandam sa ii ceri mecanicului tau sa te instruiasca personal sau sa il lasi pe el sa schimbe uleiul masinii tale.

Pasul 4: Exista mai multe feluri in care poti schimba uleiul masinii. Modalitatea clasica presupune golirea uleiului printr-un buson special in tava de scurgere. Dar in cazul anumitor masini, exista asa-numita lubrifiere cu carter sec unde uleiul este stocat intr-un rezervor separat si pompat in motor in timpul functionarii acestuia.In anumite situatii, e mai usor sa schimbi uleiul prin aspirare, cu ajutorul un aparat special. Uleiul este extras printr-un furtun prin tubul jojei de ulei.

In anumite situatii, e mai bine sa aspiri uleiul prin tubul jojei pentru a preveni intrarea murdariei si a prafului la motor. Atata doar ca o cantitate mica de ulei va ramane in baia de ulei. Prin scurgerea uleiului prin busonul de golire, cantitatea de ulei ramasa e redusa la minimum.

Cea mai sigura si usoara modalitatea este prin aspirarea uleiului.

Dureaza mai mult sa schimbi uleiul de motor prin busonul de golire. Adesea, exista anumite componente pe care trebuie sa le desfaci pentru a avea acces la baia de ulei, ceea ce ocupa cateva minute in plus. Aspirarea uleiului prin joja este, fara indoiala, cea mai rapida modalitate de schimbare a uleiului.

Cum schimbi filtrul de ulei

In primul rand, te intrebi probabil cand trebuie schimbat filtrul de ulei. Depinde de starea masinii si de de stilul tau de condus. Fiindca exista ulei ramas si particule de uzura in filtru la scurgerea uleiului, iti recomandam sa schimbi filtrul de ulei odata cu uleiul de motor.

Iti recomandam sa folosesti doar piese originale aprobate de producatorul masinii tale. Exista diferente majore in privinta calitatii filtrelor de ulei. Nu risca sa folosesti piese neautorizate.

Filtrul de ulei poate fi pozitionat pe blocul motor sau in apropierea motorului. Fii atent la cartusele de suruburi sau la filtrele cilindrice de hartie localizate in nise speciale. Inainte sa poti schimba cartusul, trebuie sa scoti capacul care-l acopera.

E nevoie de cunostinte speciale pentru schimbarea filtrului de ulei. Iti recomandam sa iei legatura cu mecanicul tau pentru a afla aceste informatii sau sa il lasi pe el sa se ocupe de schimbarea uleiului si a filtrului.