Ce masuri de precautie trebuie luate atunci cand inlocuiti un ulei nedegradabil cu un ulei biodegradabil?
Un ulei biodegradabil poate fi selectat din mai multe motive: protejarea mediului inconjurator, dorința de a indeplini criteriile pentru respectarea cerintelor agentiei de mediu, un standard (de ex.: ISO 14001) sau nevoia resprectarii unei reglementari. Pentru a indeplini cerintele standardului ISO 15380 si a fi considerat biodegradabil, nu mai mult de 2% dintr-un ulei ar trebui sa nu fie biodegradabil.
Pentru a se asigura ca acest prag foarte scazut nu este depasit, instalatia trebuie spalata in mod sistematic atunci cand treceti la un lubrifiant biodegradabil.
Procedura utilizata trebuie sa indeparteze cat mai mult posibil din lubrifiantul vechi, in functie de tipul de echipament in cauza: cutie de viteze, cu sau fara circulatie a uleiului, circuit hidraulic, compresor etc.
Deasemenea, majoritatea uleiurilor biodegradabile sunt formulate din esteri. Desi esterii sunt in general compatibili cu uleiurile minerale si uleiurile sintetice pe baza de PAO, proprietatile lor de solvabilitate limiteaza compatibilitatea lor cu elastomerii. In functie de tipul de produs selectat, compatibilitatea acestuia cu etansarile si vopselele echipamentului trebuie validata impreuna cu producatorul.