Ce masuri de precautie trebuie luate atunci cand aplicam un lubrifiant alimentar?
Un lubrifiant alimentar poate fi folosit pentru mai multe motive: dorinta de a micsora riscul pe cat posibil pentru clientul final, dorinta de a respecta niste cerinte ale unui punct de control critic (ex: HACCP) sau respectarea unui standard (ex: ISO 22000) sau un regulament.
Oricare ar fi motivul pentru aceasta alegere, distributia de ulei a masinariei trebuie sa permita contactul accidental cu produsele alimentare.
Nivelul admis de contaminare pentru un produs inregistrat NSF H1 este de 10ppm – 10 grame pe tona produsa. Prin extindere, pentru un produs care nu este potrivit pentru contactul accidental cu produsele alimentare, continutul residual permis este zero: 0 ppm. Acest lucru se aplica si la produse care sunt inregistrate ca fiind NSF H2.
Acest lucru inseamna ca instalatia trebuie evacuata complet atunci cand trecem la un lubrifiant destinat produselor alimentare.Aceasta procedura ar trebui sa elimine cat mai mult din lubrifiantul vechi, in functie de tipul instalatiei: cutie de viteze, cu sau fara system de circulare al uleiului, circuit hydraulic, instalatie de transfer al caldurii, compressor, lubrifianti de aer, etc.