Ce este un lubrifiant care poate fi folosit in industria alimentara?
Conceptul lubrifiantilor ‘food grade’ sau vaselinelor de gresaj pentru industria alimentara a aparut din necesitatea protejarii sanatatii oamenilor, luand in considerare si consecintele economice ale diverselor procese existente in industria alimentara.
Uleiuri albe: uleiuri traditionale care au trecut printr-un process technologic de imbunatatire pentru a le face compatibile cu cerintele asociate sanatatii publice. Ele sunt foarte clare (transparente) – de aici venind si numele ‘uleiuri albe’ – si sunt aprobate de catre Comisia Codex Alimentarius.
Contactul accidental: constrangerile tehnice cerute de tehnologiile moderne, cat si constrangerile asociate cu cerintele sanatatii publice au dus la crearea lubrifiantilor NSF-H1 – lubrifianti inregistrati pentru folosirea in cazul unor situatii ce pot duce la contactul accidental cu alimente(succesorul standardului USDA-H1). Aceste uleiuri si vaseline nu sunt daunatoare sanatatii daca intra in contact accidental cu produse alimentare. ‘Accidental’ inseamna, de exemplu, o scurgere care nu a fost depistata destul de devreme astfel incat sa poata fi oprita sau stropiri accidentale.
Aditivi pentru procesarea alimentelor: Pentru situatii in care exista contact direct cu produse alimentare, sunt folosite uleiuri vegetale derivate din rapita sau seminte de floarea soarelui. De exemplu, acestea sunt foarte folositoare cand trebuie indepartate resturi de biscuiti din forme: nu exista nici o modalitate prin care contactul cu alimentul sa nu aiba loc, asa ca elementele componente ale procesului trebui sa fie foarte atent selectate. Aceste uleiuri sunt denumite ‘Aditivi pentru procesarea alimentelor’.
Industria alimentara trece treptat la lubrifiantii inregistrati NSF-H si la uleiuri vegetale.
NSF International este o organizatie din Statele Unite care este considerata o autoritate in acest domeniu si serveste ca o referinta globala pentru inregistrarea (sau neinregistrarea) produselor in functie de compozitia lor.