Total Romania SA devine TotalEnergies Marketing Romania SA
News

Alianta pentru Energia Viitorului lansează studiul de fezabilitate al primului său proiect major și salută trei noi membri

  • Lansarea studiului de fezabilitate al primului proiect francez de producție a BioLNG într-un mare port maritim.
  • Air Liquide, Kuehne + Nagel Group și Rolls-Royce se alătură aliantei.
  • Progrese tangibile și lansarea de noi proiecte.

Lansată la sfârșitul anului 2019, Alianta pentru Energia Viitorului își propune să accelereze dezvoltarea energiilor și tehnologiilor viitoare pentru a susține noi modele de mobilitate ecologică și pentru a reduce impactul transporturilor și logisticii asupra schimbărilor climatice.

Lansarea studiului de fezabilitate al primului proiect francez de producție BioLNG într-un mare port maritim
Cu ocazia celei de-a doua reuniuni a CEO-ului din 2021, Coaliția pentru Energia Viitorului anunță lansarea studiului de fezabilitate al primului proiect francez de producție BioLNG într-un mare port maritim. Dezvoltat de trei dintre membrii săi, acest proiect va permite avansarea producției și utilizării BioLNG-ului pentru transportul maritim.

Acest proiect este rezultatul colaborarii dintre membrii Aliantei si va permite transformarea deșeurilor menajere din zona Métropole Aix-Marseille-Provence în biometan lichefiat (BioLNG) din portul Marsilia Fos. BioLNG-ul va fi apoi utilizat pentru a avansa mobilitatea ecologică din port, în special pentru navele alimentate cu GNL ale Grupului CMA CGM.

BioLNG combinat cu motoarele cu dubla alimentare ale navelor CMA CGM vor permite reducerea a cel puțin 67% a nivelului emisiilor de gaze cu efect de seră, pe întregul lanț valoric și cu 88% in cazul navelor ce opereaza in transportul maritim.

Air Liquide, Kuehne + Nagel Group și Rolls-Royce se alătură Aliantei pentru Energia Viitorului
Avand deja 14 membri puternici, Alianta salută astăzi aderarea a trei companii globale recunoscute la nivel mondial pentru implicarea lor în dezvoltarea inovațiilor tehnologice:

  • Air Liquide, lider mondial in domeniul furnizarii gazelor, tehnologiilor și serviciilor pentru segmentele industriale și sănătate,
  • Kuehne + Nagel Group, unul dintre cei mai importanti operatori logistici din lume,
  • Rolls-Royce, companie de top in domeniul ingineriei, axată pe producerea sistemelor de putere și propulsie de nivel mondial

Cele trei amintite mai sus se alătură Aliantei formate de Airbus, AWS, Bureau Veritas, Carrefour, Cluster Maritime Français, CMA CGM Group, Crédit Agricole CIB, ENGIE, Faurecia, Michelin, PSA International, Schneider Electric, TotalEnergies și Wärtsilä.

Împreună, vor sprijini Alianta, suplimentand cu resurse și talente complementare, pentru a face față provocării transportului și logisticii durabile ale viitoruui.

Benoît Potier, președinte și CEO al grupului Air Liquide, a declarat: „În conformitate cu angajamentul Air Liquide în favoarea tranziției energetice, suntem încântați să ne alăturăm Aliantei Energia viitorului și celor 17 mari companii internaționale care au format-o, suntem convinși de beneficiile unei dinamici colective. Pentru a accelera tranziția energetică in domeniul transportului și a întregului lanț de aprovizionare, trebuie să lucrăm împreună pentru a oferi soluții concrete și a dezvolta sinergii. Intr-adevăr incepand de azi și acționând colectiv, ne pregătim pentru viitor și dezvoltam modele noi de mobilitate durabilă, astfel încât să putem avea un impact pozitiv asupra societății de mâine. "

Otto Schacht, membru al consiliului de administrație al Kuehne + Nagel International AG, responsabil pentru logistica maritimă, a declarat: „În calitate de pionier în logistica durabilă, suntem încântați să ne alăturăm Aliantei pentru Energiile Viitorului în domeniul transportului și lanțului de aprovizionare. Suntem convinși că o abordare colaborativă, transindustrială, va contribui la atingerea obiectivelor ONU în domeniul climei. Împreună, ne străduim să oferim soluții inovatoare in domeniul transportui, pentru neutralizarea emisiilor de CO2, cum ar fi noul proiect BioLNG. Fiind cel mai mare furnizor mondial de servicii logistice, care conectează furnizorii și clienții de pretutindeni, Kuehne + Nagel oferă partenerilor acțiuni concrete durabile, in cadrul programului Net Zero Carbon. ”

Adam Morton - Sef Tehnologie de Mediu, Rolls-Royce plc. „Suntem încântați să ne alăturăm Aliantei într-un moment în care aceasta se concentrează atât de mult pentur a accelera decarbonizarea in domeniul industrial și pentru a stimula dezvoltarea tehnologiilor care vor sprijini creșterea durabilă în sectoarele transporturilor și logisticii. Obiectivele si ambitiile Aliantei completează ambițiile și obiectivele Rolls-Royce publicate recent în carta noastră Net Zero. Credem că aceasta colaborarea este esențială dacă vrem să realizăm tranziția la zero emisii de carbon și prin puterea de a lucra împreună vom reuși. ”

Prin alaturarea noilor membri, Alianta continuă să atraga lideri mari ai industriei globale din diferite sectoare și își urmărește ambiția de a accelera dezvoltarea energiilor și a tehnologiilor, susținând noi modele cu emisii reduse de carbon, pentru a atinge obiective de neutralizare a emisiilor de carbon în domeiul transportului și logisticii.
 

Progresele și dezvoltarea noilor proiecte:
De la începutul anului 2021, grupurile de lucru ale Alianteiau făcut progrese în multe dintre proiectele în curs de dezvoltare:

  • Teste și certificari, parte a proiectelor din sudul Franței, Carrefour Cathyope și H2Haul, a primului camion de 44 de tone, alimentat cu hidrogen și colectarea intențiilor fără caracter obligatoriu de a transforma, in primă fază, cel puțin 100 de camioane Diesel în camioane alimentate cu hidrogen verde în Europa, pentru a decarboniza transporturile grele în Uniunea Europeană pe întregul lanț valoric: producția de hidrogen verde, infrastructura de alimentare cu hidrogen și utilizatorii finali.
  • Studii de inginerie care urmează să fie lansate pentru obtinerea  biocombustibilului pe bază de piroliză, dedicat transportului, primele cantități urmând să fie produse până în 2022 și industrializate începând cu 2023.
  • Dezvoltarea unui demo ecocalculator care sa certifice impactul emisiilor de CO2 asupra oricărei rute de transport door-to-door și propune alternative cu emisii reduse, cu diferite niveluri de detaliere a datelor, pentru a permite expeditorilor să măsoare cu precizie amprenta de carbon lasata in urma activitatilor proprii.
  • Publicarea în aprilie 2021 a unui manifest comun privind gazele regenerabile pentru a accelera tranziția energetică. Acesta are ca scop dezvăluirea potențialului gazelor regenerabile în tranziția energetică și dezvoltarea producției de biometan în toată Europa.
  • Studii tehnice privind bilanțul energetic și rata de electrificare pe ruta de transport, inclusiv terminalele din Marsilia și Singapore, urmate de analiza cost-beneficiu asupra zonelor de conversie potențiale identificate. Studiile au dezvăluit că, prin conectarea navei la cheu, am putea economisi 5% din consumul total de energie pe o rută Asia-Europa, reprezentând o reducere potențială de 50 de tone de CO2 per navă.

În plus, Alianta lansează noi proiecte pentru a accelera dezvoltarea de noi energii:

  • producția și testarea e-metanului pentru industria de transport maritim,
  • depozitul viitorului și lanțul de aprovizionare de mâine și noul model verde de operare între depozite și centre de distribuție,
  • noi biocombustibili pentru aviație.
  • Un studiu pentru crearea replicii digitale al unui „hub multimodal verde” pentru a sincroniza și pilota producția și distribuția energiilor verzi.

O Alianta internațională cu o directie clară spre neutralitatea carbonului

Lansată la sfârșitul anului 2019 în cadrul Conferinței franceze privind economia maritimă (Assises de l'Economie de la Mer) și susținută de președintele francez Emmanuel Macron, Alianta pentru Energia Viitorului își propune să accelereze dezvoltarea energiilor și tehnologiilor viitoare pentru a susține noi modele de mobilitate ecologică pentru a reduce impactul transportului și logisticii asupra climatului.

Pentru a realiza progrese tehnologice autentice cu rezultate tangibile până în 2030, cele trei obiective principale ale Aliantei sunt:

  • Dezvoltarea unui portofoliu mai generos de surse de energie curate;
  • Reducerea consumului de energie pe kilometru-echivalent in cazul mobilității mărfurilor;
  • Reducerea proporției emisiilor legate de transport și logistică.